The Lion Of Al-Aqsa Anjuran Wanita BERJASA Sepang Zahirkan Sokongan Buat Palestin

Sepang – Wanita BERJASA Bahagian Sepang baru-baru ini berjaya mengumpulkan seramai 20 orang kanak-kanak untuk mengikuti program Cuti-Cuti Anak Watan: The Lion of Al-Aqsa. Program Cuti-Cuti Anak Watan merupakan satu program khusus anjuran BERJASA dalam usaha mengumpulkan dan melahirkan anak-anak muda berpotensi daripada segenap lapisan masyarakat.

Memandangkan situasi kini yang gentingn sedang berlaku di Gaza, Wanita BERJASA Bahagian Sepang mengambil inisiatif untuk menganjurkan program Cuti-Cuti Anak Watan bagi menzahirkan solidariti terhadap saudara² di Palestin. Akibat dari serangan ini, seramai lebih 10,000 rakyat awam tercedera dan lebih 4000 nyawa terkorban dan dari jumlah ini, separuh yang terkorban adalah kanak² yang tidak berdosa.

Sepanjang program, peserta didedahkan dan diberikan gambaran yang jelas berkenaan sejarah Palestin dan bagaimana rejim Zionis Israel datang merampas tanah milik Palestin ini. Anak-anak ini juga diberikan penjelasan kepentingan mempertahankan tanah Palestin yang didalamnya terhadap masjid Al Aqsa sebagai kiblat pertama umat Islam.

Di slot aktiviti, peserta bersama-sama membuat plakad mengandungi kata-kata sokongan dan menyatakan pendirian mereka menyokong saudara mereka di Palestin. Peserta juga menunjukkan perasaan cintakan perjuangan Palestin ini dengan menyatakan janji untuk bersama-sama terus menyokong dan membantu saudara mereka di sana.

Program ini diakhiri dengan bacaan Qunut Nazilah utk rakyat Palestin. Para peserta juga dibekalkan tabung derma kepada Palestin dan hasil sumbangan itu akan dibekalkan kepada badan bukan kerajaan (NGO) yang bertanggungjawab menguruskan bantuan di sana.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

BERJASA Kapar Terus Melangkah Ke Hadapan

Next Post

DIN angkat Melayu dan Islam

Related Posts