Pakar Ekonomi Antarabangsa Gesa Malaysia Hapuskan Harga Kawalan Barang Komoditi

harga barang komoditi

PETALING JAYA – Susulan kejatuhan ranking Daya Saing Global (WCR) 2024, pakar ekonomi antarabangsa menggesa Malaysia mengurangkan campur tangan dalam harga barang komoditi sebagai usaha meningkatkan daya saing global Malaysia. Pakar ekonomi itu berpendapat kedudukan Malaysia akan terus menjunam jika kerajaan berterusan menetapkan harga lantai dan siling bagi barangan terpilih.

Carmelo Ferlito, ketua pegawai eksekutif Pusat Pendidikan Pasaran berkata Putrajaya mempunyai sejarah panjang mengubah harga barang. Beliau menegaskan jika kerajaan berterusan mengenakan harga kawalan untuk barang komoditi, ia akan menyebabkan struktur ekonomi tidak konsisten dengan penawaran dan permintaan.

Dalam isu ini, beliau menyarankan agar kerajaan hanya menjadi pengadil dan bukannya pemain aktif dalam ekonomi.

Beliau memetik subsidi dan siling harga telur, di mana Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Mohamad Sabu berkata tahun lepas bahawa ia akan dikekalkan untuk melindungi pengguna daripada kos yang lebih tinggi.

Sementara itu, kawalan harga ke atas ayam ditarik balik pada 1 Nov selepas harga ladang dan kos pengeluaran stabil.

Laporan IMD minggu lalu mendedahkan bahawa Malaysia jatuh tujuh anak tangga ke tangga ke-34 daripada 67 negara tahun ini, dengan penurunan dalam hampir semua faktor termasuk prestasi ekonomi, serta kecekapan kerajaan dan perniagaan.

Malaysia juga turun empat anak tangga ke tangga ke-10 daripada 14 negara di rantau Asia-Pasifik dan buat pertama kalinya ketinggalan di belakang Indonesia dan Thailand dalam ranking.

Menurut laporan IMD, Malaysia naik satu tempat kepada ke-28 dalam pelaburan antarabangsa tetapi jatuh tiga anak kepada ke-17 dalam perdagangan antarabangsa.

Ferlito turut menggesa agar peraturan FDI dilonggarkan, berkata ia adalah pemacu utama untuk pertumbuhan ekonomi yang mampan.

“Jika Malaysia mahu terus mempromosikan dirinya sebagai hab serantau yang ideal untuk syarikat antarabangsa, ia tidak boleh mengatakan ia mengalu-alukan pelabur asing dan kemudian mengenakan cukai kepada mereka lebih daripada rakyat tempatan.

“Ia tidak boleh mengatakan ia mahu kelihatan mesra perniagaan dan kemudian melaksanakan kawalan harga,” katanya.

SUMBER: Free Malaysia Today

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post
PRK Sungai Bakap

BERJASA Sokong PN Dalam PRK Sungai Bakap

Next Post
anwar ibrahim blackrock

Anwar Ibrahim Dakwa Jangan Politikkan Isu BlackRock, Utamakan Kepentingan Negara Dahulu

Related Posts