Projek KXP Tiada Dalam Bajet 2024, Sanusi Minta Pertimbangan Semula

Kekecewaan diluahkan Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor selepas pembentangan Bajet 2024 oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sekali lagi menyaksikan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) tercicir.

Menteri Besar Kedah itu berkata projek berimpak tinggi yang akan memberi banyak manfaat kepada ekonomi di wilayah utara hanya memerlukan kelulusan tanpa pembiayaan daripada kerajaan pusat kerana akan dibangunkan secara Inisiatif Kewangan Swasta (PFI).

“Projek KXP adalah keperluan masa hadapan negara dan akan menjadi ‘economic game changer’ yang terpenting.

“Kita harap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, akan menimbangkan semula cadangan ini,” katanya melalui kenyataan.

Terdahulu, media melaporkan Perdana Menteri dalam Dewan Rakyat memaklumkan Kerajaan Persekutuan tidak mempunyai kemampuan kewangan membangunkan KXP, selain mendedahkan syarikat tempatan yang dipilih kerajaan negeri melaksanakan projek terbabit turut tidak berupaya berbuat demikian.

Sanusi bagaimanapun dilaporkan berkata, sekurang-kurangnya 18 firma berminat membangunkan KXP sekiranya syarikat tempatan dipilih tidak berupaya melaksanakannya.

Beliau menyifatkan tindakan Anwar mendedahkan nama syarikat tempatan berkenaan di Dewan Rakyat Mac lalu sebagai tidak tepat.

Mengulas pengumuman Bajet 2024 oleh Perdana Menteri petang tadi, Sanusi berkata pihaknya berterima kasih atas daya usaha kerajaan menaikkan kadar Skim Subsidi Harga Padi daripada RM360 kepada RM500 satu tan.

“Bagi pihak kerajaan negeri, saya turut menghargai langkah Kerajaan Persekutuan menaikkan harga lantai belian padi oleh pengilang daripada RM1,200 setan kepada RM1,300.

“Adalah diharapkan langkah ini dapat memberi sedikit kelegaan kepada petani petani kita, terutama di Kedah,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga mengalu-alukan pengumuman untuk Kerajaan Persekutuan memulakan projek tanaman padi lima kali dalam tempoh dua tahun, termasuk di Kota Sarang Semut, di sini.

“Terima kasih juga atas cadangan pembangunan blok baharu pendidikan khas di SMK Kubang Rotan di Kuala Kedah, selain Program Transformasi Bas Henti Henti di Kota Setar,” katanya lagi.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Pelaburan Malaysia-Huawei Undang Keselamatan Siber Terancam

Next Post

polemik kemiskinan warga emas perlu ditangani segera

Related Posts