Hutan Tropika Malaysia Diancam Kepupusan

Pengasas bersama dan Pengarah Rimbawatch, Adam Farhan memberi amaran kepada Malaysia akan kehilangan 2.3 juta hektar hutannya akibat aktiviti pembalakan. Angka itu akan mengurangkan kanopi hutan negara dari 55.3% hingga 47.4%.

Badan pemantau iklim itu meminta kerajaan untuk menghentikan penebangan hutan yang luas yang menggantikannya dengan ladang kayu, petik The Sun.

“Ini adalah menurut satu kajian yang kami lakukan pada bulan Mac 2023. Kami pada mulanya melakukan analisis penebangan hutan dengan menafsirkan data dari kehilangan pokok yang disediakan oleh Global Forest Watch (GFW),” jelas beliau.

GFW, yang merupakan platform dalam talian antarabangsa yang menyediakan data dan alat untuk memantau hutan, dianggarkan Malaysia mengalami pembalakan hutan sehingga 349,244 hektar antara 2017 dan 2021.

Dalam kajian ini, pemacu utama di belakang angka penebangan hutan yang membimbangkan, termasuk 2.3 juta hektar yang ditandakan untuk pelepasan di Sabah, Sarawak, Kelantan dan Pahang, adalah untuk mengembangkan ladang kayu.

“Perladangan ini hanya ditanam di tanah yang telah dibersihkan sebelum ini, mengakibatkan penanaman semula pokok -pokok baru di dalam jejak perladangan yang sama.

“Perladangan kebanyakannya mensasarkan hutan utama dalam rizab hutan, menukarnya menjadi monokultur kayu tunggal, yang biasanya merangkumi pokok getah atau akasia.

“Sarawak, Sabah, Pahang dan Kelantan berada di barisan hadapan yang menyaksikan pelepasan yang luas untuk aktiviti ladang kayu.

“Jika Malaysia gagal dalam komitmennya untuk mengekalkan sekurang -kurangnya 50% litupan tanahnya sebagai hutan dan pokok, sejajar dengan Sidang Kemuncak Rio Earth pada tahun 1992 — kesannya akan melampaui kebimbangan ekologi,” luah kebimbangan beliau.

Sementara itu, Pensyarah Senior Universiti Malaya Institut Sains Biologi, Dr Yong Kien Thai berkata untuk mengatasi isu tersebut, kerajaan mesti beralih dari perbincangan semata-mata kepada tindakan yang proaktif.

“Malaysia harus mengutamakan penciptaan kawasan pemuliharaan dilindungi yang lebih banyak, menghentikan projek perlombongan tanah dan pembalakan utama, dan meningkatkan rondaan hutan untuk mengekang pemburuan haram, pembalakan dan pengekstrakan mineral.

“Keutamaan termasuk mempelbagaikan ekonomi, melabur dalam teknologi mampan, mengukuhkan peraturan alam sekitar, memupuk perkongsian pemuliharaan dan mempromosikan kesedaran di kalangan rakyat Malaysia,” jelas beliau.

SUMBER: The Sun & Vocket

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

DAP JANGAN MELEPASI GARIS MERAH, CUBA CAMPUR TANGAN URUSAN UMAT ISLAM

Next Post

Kontraktor Bumiputera Tiada Ruang Libatkan Diri Dalam Projek ECRL

Related Posts