Bukan Isu Perlembagaan Semata, Beri Kesan Kepada Muslim

KUALA LUMPUR – Peguam, Lukman Sheriff Alias mendakwa terdapat salah faham yang sedang bertebaran di media sosial yang kononnya keputusan kes membabitkan Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid dan anaknya, Tengku Yasmin Natasha Tengku Abdul Rahman, hanya menyentuh isu Perlembagaan.

Dalam hantaran Facebooknya beliau berkata, keputusan kes tersebut memberi kesan ke atas umat Islam di Malaysia.

“Kes Nik Elin dan Iki Putra membatalkan peruntukan jenayah syariah. Kesalahan syariah adalah seperti kesalahan berjudi, minum arak, zina dan sebagainya.

“Kesalahan jenayah syariah selama ini membentuk nilai budaya kita. Kalau jenayah syariah tidak lagi dibenarkan, sudah tentu ia akan memberi kesan kepada cara hidup muslim.

“Adalah tidak betul mengatakan ia semata-mata isu Perlembagaan dan tidak beri kesan kepada muslim,” kata beliau.

Lukman turut membetulkan salah faham kononya terdapat kebaikan jika hak menggubal jenayah syariah diberikan sepenuhnya kepada Persekutuan berbanding dibuat oleh negeri-negeri.

Katanya, pihak yang berpendapat sedemikian tidak memahami asas Perlembagaan.

Ia berikutan persekutuan hanya boleh membuat undang-undang yang terpakai kepada semua tidak kira agama dan bangsa.

Ini kerana undang-undang peringkat Persekutuan tidak boleh melakukan diskriminasi yang mengecualikan mana-mana kumpulan daripada sebarang bentuk hukuman.

“Kalau bukan muslim tidak setuju haramkan meminum arak atau berjudi, Persekutuan tiada hak membuat undang-undang yang menghalang muslim sahaja dari minum arak dan berjudi.

“Sebab itu selama ini, negeri telah dibenarkan di bawah Perlembagaan menggubal undang-undang syariah untuk menghalang muslim sahaja dari minum arak atau berjudi.

“Kalau negeri-negeri tiada lagi kuasa menggubal jenayah syariah maka tiada siapa lagi boleh menghalang muslim dari berjudi atau minum arak,” kata beliau dalam perkongsian di Facebook.

Dakwaan kes Nik Elin menunjukkan perundangan sivil lebih jelas dan lengkap turut disanggah Lukman.

Menurut beliau, mahkamah tidak melihat pun undang-undang sivil. Mahkamah hanya melihat samada undang-undang shariah yang terlibat menyentuh intipati (pith and substance) bidangkuasa persekutuan.

Jika ia menyentuh bidangkuasa persekutuan, peruntukan undang-undang shariah menjadi tidak sah.

“Contohnya bidangkuasa Parlimen adalah betting yang termasuk berjudi.

“Mana-mana undang-undang  shariah yang intipatinya menyentuh judi, ini adalah tidak sah.

“Samada peruntukan undang-undang sivil sudah wujud atau tidak atau terdapat pertindihan dengan peruntukan shariah adalah tidak relevan.

Dan disebabkan itu jelas beliau, mahkamah tidak menyentuh  pun undang-undang  berkaitan sports toto.

Justeru menurut beliau, adalah penting negeri diberi kuasa menggubal undang-undang jenayah syariah yang terpakai kepada muslim sahaja dan berpendapat supaya Perlembagaan dipinda bagi tujuan tersebut.

Mahkamah Persekutuan Jumaat lalu mengisytiharkan 16 kesalahan syariah dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 adalah terbatal dan tidak sah.

Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat dalam penghakiman panel berkata, mahkamah membenarkan petisyen itu kerana DUN membuat undang-undang yang ia tidak mempunyai kuasa untuk membuatnya.

SUMBER – The Merdeka Times

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Sama-Sama Duduk Berbincang Perkasakan Mahkamah Syariah

Next Post

Bersekongkol Dengan FBI, Buka Campur Tangan AS dan Israel Di Malaysia

Related Posts