Israel Sebabkan Hospital kanak-kanak di gaza tidak berfungsi lagi

GAZA – Pengarah Hospital Kanak-Kanak Al-Rantisi di Gaza pada Selasa berkata bahawa fasiliti kesihatan itu kini telah dikosongkan dan tidak lagi berfungsi.

Mustafa al-Kahlot berkata, ia rentetan daripada pengepungan tentera Israel di kawasan itu dengan menyekat bekalan elektirik, air dan oksigen untuk kegunaan hospital.

Hal itu sekali gus memaksa kakitangan perubatan, pesakit dan berpuluh-puluh keluarga pelarian yang tinggal di hospital itu berpindah.

Pemindahan itu juga tegas Mustafa, adalah satu bentuk paksaan oleh tentera rejim Zionis Israel.

“Proses pemindahan yang berlaku tengah hari Jumaat (10 Nov) terpaksa dilakukan.

“Hospital telah dikepung oleh kereta kebal dan air, bekalan elektrik dan oksigen terputus dan hospital menjadi sasaran, jadi kami terpaksa mengosongkan hospital,” katanya.

Jelasnya lagi, beberapa pesakit terpaksa ditinggalkan di unit rawatan rapi semasa pemindahan, manakala ramai pesakit lain dibawa sama ada oleh keluarga mereka atau oleh kakitangan perubatan, kerana ambulans tidak dapat sampai ke hospital.

Seorang pegawai Hamas di Beirut berkata 25 daripada 35 hospital Gaza kini tidak dapat digunakan lagi dan lumpuh sepenuhnya kerana serangan kejam rejim Zionis Israel.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Kerajaan Perlu Ketuai Langkah Iktiraf Hamas Sebagai Kerajaan Rasmi di Palestin

Next Post

Malaysia Mampu Jadi Orang Tengah Untuk Krisis AS-China

Related Posts