BERJASA perlu gantikan uMNO

Alor Gajah: UMNO dilihat sudah menggadaikan prinsip mereka dalam melindungi hak orang Melayu dan Bumiputera di Malaysia yang selama ini diperjuangkan oleh parti keramat Melayu itu.

Hal ini susulan kehadiran Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang hadir ke Perhimpunan Agung DAP bersama beberapa ahli pimpinan tertinggi UMNO yang lain. Asas lawatan itu dibuat atas dasar ingin memperkukuhkan hubungan bersama rakan komponen di dalam PH-BN dan beliau menganggap sambutan yang diberikan oleh DAP ke atas beliau amat ikhlas disambut tepukan yang gemuruh.

Pengerusi BERJASA Melaka, Muhammad Nazriq berkata UMNO seakan mudah lupa dengan agenda perjuangan DAP yang konsisten terhadap ideologi Malaysian Malaysia yang sekian lama diperjuangkan oleh parti tersebut. Malahan agenda tersebuh masih diperjuangkan oleh DAP walaupun telah berkawan dengan UMNO di dalam satu pakatan seperti yang diperkatakan oleh Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke yang menegaskan tiada keperluan untuk DAP menggugurkan agenda Malaysian Malaysia daripada parti itu.

“Mudah untuk UMNO terus melupakan prinsip mereka yang sebelum ini amat serius dalam mempertahankan hak orang Melayu daripada agenda Malaysian Malaysia sedangkan DAP masih konsisten dengan agenda tersebut. Masih boleh dipercayai lagikah oleh rakyat terhadap parti UMNO untuk masa akan datang?”.

“BERJASA lebih sesuai untuk menggantikan UMNO sebagai parti yang membela nasib orang Melayu dan Bumiputera dan kami mempunyai agenda yang lebih jelas seperti yang termaktub di dalam Impian Nasional 2040”, tegas beliau.

Kenyataan ini susulan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hadir pada Persidangan Tahunan DAP 2023 yang diadakan di Hotel Marriott, Putrajaya.

Antara ahli politik lain yang turut hadir pada persidangan itu Pengerusi DAP, Lim Guan Eng; Setiausaha Agung, Anthony Loke Siew Fook; Setiausaha Penganjur DAP, Steven Sim Chee Keong; Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Zambry Abd Kadir dan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

DAP Yang Kini Menjadi ‘Lapdogs’

Next Post
Pemuda BERJASA, Meor Azim

Identiti UMNO Telah pudar

Related Posts