Tidak Dibawa Berunding, PKS Dakwa Cukai Baharu Membebankan

Pemain industri perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menyifatkan pengenalan cukai baharu akan menekan mereka dan merugikan.

Lebih mengecewakan, Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia (Samenta) berkata kerajaan campuran tidak berunding dengan PKS berhubung langkah memperkenalkan cukai keuntungan modal dan berharap sesi libat urus selepas ini akan melibatkan pemain industri.

“Kami mengiktiraf bahawa Malaysia adalah salah satu daripada negara terakhir di Asia di mana keuntungan modal tidak dikenakan cukai, dan dengan mengenakan cukai keuntungan modal, kita akan dapat meningkatkan hasil cukai dan diharapkan mengurangkan hutang negara.

“Bagaimanapun, ini tidak semestinya mengorbankan keusahawanan dan PKS. Jika kita mesti memperkenalkan cukai kekayaan untuk mengelakkan keputusan sukar dari segi politik untuk mengembalikan GST (cukai barangan dan perkhidmatan), kita sepatutnya memperkenalkan cukai warisan atau cukai durian runtuh dan bukannya cukai keuntungan modal menyeluruh, yang akan merugikan PKS secara tidak seimbang.

“Adalah menyakitkan untuk melihat pihak yang tidak menambah apa-apa nilai kepada ekonomi atau industri, dikecualikan daripada sebarang cukai, manakala PKS yang bekerja keras yang sudah menyumbang kepada cukai pendapatan korporat dan menyediakan pekerjaan yang bermakna kepada rakyat Malaysia, akan dikenakan cukai apabila mereka bersara, menjual perniagaan atau apabila membawa pelabur baru,” kata Presiden Samenta, William Ng dalam satu kenyataan.

Ng mencadangkan pengecualian penuh untuk penjualan saham oleh pengasas atau selepas tempoh pegangan selama lima tahun, untuk menggalakkan pelaburan jangka panjang dan keusahawanan.

“Terdapat juga pengecualian cukai keuntungan ke atas sebarang aktiviti yang dianggap sebagai penggabungan dan pengambilalihan untuk menggalakkan penyatuan di kalangan PKS,” tambahnya.

Ng berkata walaupun Samenta mengiktiraf usaha kerajaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk menggalakkan automasi, pendigitalan dan peralihan karbon rendah untuk PKS, ia menyatakan kekecewaan terhadap “langkah kecil atau tiada langkah” untuk menggalakkan PKS meningkatkan rantaian nilai melalui pelaburan, kecuali dalam beberapa industri terpilih.

“Kami hargai menteri kewangan terus menyediakan dana untuk PKS untuk pelbagai tujuan, termasuk untuk automasi, ekonomi hijau dan industri halal. Walau bagaimanapun, cabaran bagi PKS bukan lagi sekadar akses kepada pembiayaan, tetapi yang lebih penting, adalah untuk meningkatkan rantaian nilai supaya kami dapat meningkatkan margin keuntungan kami dan menjadi lebih berdaya saing dalam jangka panjang.

“Ini adalah peluang yang terlepas untuk menggalakkan PKS memberi tumpuan kepada inovasi. Ditambah pula dengan cadangan dana untuk permulaan. Kita tidak boleh tidak tertanya-tanya jika kerajaan telah berputus asa terhadap PKS untuk meningkatkan rantaian nilai, dan sebaliknya cuba menggalakkan syarikat baru yang belum terbukti untuk mengambil peranan itu,” tambahnya.

Ng turut berkata Belanjawan 2024 menyediakan dua hasil positif untuk PKS, termasuk pengenalan akta perolehan kerajaan.

Ujarnya, PKS berharap perundangan sedemikian akan meningkatkan ketelusan dan kecekapan dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada kerajaan untuk mengenakan lebih banyak cukai kekayaan pada tahun-tahun berikutnya.

“Yang kedua ialah tumpuan kepada TVET dan visa jangka panjang untuk graduan asing universiti tempatan. Ini akan membantu meningkatkan bilangan pekerja mahir untuk industri.

“Kami berharap dana untuk TVET dapat didesentralisasikan dan diagihkan melalui agensi pembangunan kemahiran peringkat negeri, kerana ini akan memastikan penyelarasan yang lebih baik dengan industri dan keupayaan untuk mencapai kelompok industri dengan lebih cepat,” tambahnya.

Ng berkata Samenta berharap langkah-langkah yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung Belanjawan 2024 akan diperhalusi supaya PKS tidak dirugikan.

“Walaupun PKS mencatatkan prestasi yang agak baik pada 2022, dengan bahagian KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar) kita meningkat kepada 38.4 peratus – ini masih jauh lebih rendah daripada sasaran 45 peratus menjelang 2025 dan 50 peratus menjelang 2030 seperti yang dibayangkan oleh Pelan Tindakan Keusahawanan, dan akan setanding dengan negara jiran kita seperti Singapura dan Indonesia,” katanya lagi. – Agenda Daily

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Kerajaan Apung Harga Telur & Ayam, FLFAM, KPKM Bincang Hari Ini

Next Post

ATM Nafi Dakwaan Hantar Tentera Ke Palestin

Related Posts