Kedutaan AS Didakwa Hantar 3 Notis Kepada Malaysia Berhubung Isu Palestin

KUALA LUMPUR – Tiga notis tata tindak daripada Kedutaan Amerika Syarikat (AS) dihantar kepada kerajaan Malaysia.

Dua notis rasmi dikenali sebagai “demarche” itu diterima Kementerian Luar Malaysia yang dihantar dari pihak AS bertarikh 13 dan 30 Oktober lalu, sementara satu lagi dihantar terus kepada duta besar Malaysia di Washington.

Notis itu dihantar ekoran pendirian Malaysia yang enggan mengiktiraf Hamas sebagai kumpulan pengganas.

Menurut Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, kerajaan kekal dengan pendirian untuk tidak menganggap Hamas sebagai sebuah badan pengganas seperti dikehendaki negara kuasa besar itu.

“Oleh kerana keengganan kita untuk membantah tindakan Hamas dan tidak menganggap Hamas sebagai pengganas, saya mendapat maklumat, Kementerian Luar menerima demarche iaitu tata tindak daripada Kedutaan AS sebanyak dua kali iaitu pada 13 dan 30 Oktober lalu serta sekali (satu lagi notis) kepada duta besar.

“Ia disebabkan pendirian kita terutama keengganan kita menganggap Hamas itu sebagai badan pengganas.

“Saya sudah menjawab dalam majlis (solidariti Palestin) di stadium baru-baru ini, saya tegaskan bahawa Malaysia kekal dengan pendirian bebas kita dengan pertimbangan kemanusiaan dan menganggap pencerobohan itu (salah) dari segi undang-undang dan kaedah antarabangsa kerana perkara ini sudah berlarutan berdekad sejak 1948,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Anwar menjawab semasa Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMTQ) di Dewan Rakyat.

Anwar sebelum ini mendakwa menerima banyak ugutan daripada negara luar, susulan ketegasan Malaysia mempertahankan nasib rakyat Palestin.

Tegasnya, selagi diberi mandat dan kepercayaan oleh rakyat, selaku ketua kerajaan beliau tidak akan tunduk dan gentar dengan sebarang ugutan.

Selain itu, Perdana Menteri turut mendedahkan ada seorang ahli Parlimen dari Eropah bertindak mengusulkan sekatan terhadap Malaysia kerana kelantangan memperjuangkan isu Palestin.

Namun, beliau menegaskan tidak menghiraukan tindakan berkenaan, sebaliknya akan terus menjalankan tugas dan tanggungjawab seperti biasa tanpa gentar.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

ADUN PKR Gesa Minggu Solidariti Palestin Anjuran KPM Dikaji Semula

Next Post

13 Suspek Militan Akan Didedahkan Oleh ESSCOM

Related Posts