‘Isu Anak Mualaf Seperti Curah Minyak Ke Api’ – Fahmi Bazlan

Ketua Pemuda BERJASA Fahmi Bazlan

Bangi – Sehingga kini tiada mana-mana pemimpin politik Melayu yang tampil bersuara dalam isu pengislaman tiga anak Loh Siew Hong, meskipun ia menjadi antara yang hangat dibahaskan banyak pihak ketika ini.

Sedangkan isu berkenaan membabitkan Islam, maka sebagai agama Persekutuan ia seharusnya mendapat perhatian serta respon daripada pemimpin masyarakat dan pihak berkuasa negara, kata Ketua Pemuda BERJASA, Ustaz Fahmi Bazlan.

Beliau berkata, kebelakangan ini, pemimpin dan ahli politik DAP yang sebaliknya lebih lantang bersuara mewakili masyarakat Cina, India, Kristian dan Hindu dalam isu berkenaan.

“Mereka terlalu rakus dan rasis memperkudakan isu demi sokongan politik.

“Isu ini juga seolah-olah mencurah minyak ke dalam api, lihat sahaja pada ruangan komen dan perbahasan netizen yang semakin hari semakin panas dengan isu-isu perkauman,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menyifatkan keadaan itu ibarat retak menanti belah, Ustaz Fahmi mengingatkan pemimpin politik supaya tidak mengabaikan isu berkenaan yang mungkin mengakibatkan rakyat sendiri membuat keputusan.

“BERJASA memandang serius perkara ini, kerana ia berkaitan dengan maruah dan kedaulatan negara Malaysia sebagai sebuah negara Islam berperlembagaan.

“Walaupun isu ini berlaku ketika kempen PRN Johor sedang hangat, prinsip dan matlamat demi menjaga keharmonian negara perlu ditegakkan. Tiada kompromi dalam isu maslahat agama dan negara,” katanya.

Sumber – Ismaweb

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post
Zamani Ibrahim Presiden BERJASA

PRN Johor: PN Tiada Beza UMNO Jika Beri Kerusi Melayu Kepada Gerakan – Zamani Ibrahim

Next Post
Siti Umi Kalsom BERJASA

Bimbang Akidah 3 Remaja ‘Hanyut’, Parti Politik Dan NGO Perlu Bersuara: Wanita BERJASA

Related Posts