HAMAS Selayaknya Diberi Autoriti, Memimpin Situasi Di Medan

KAPAR – Dalam situasi perang Palestin-Israel yang berlaku di medan Gaza kini, sememangnya Hamas yang seharusnya mempunyai autoriti, memimpin dan membuat tindakan serta keputusan yang berkaitan ketenteraan, politik dan hala tuju pembebasan Palestin.

Hamas mengetahui dengan baik dan tepat, bagaimana rejim pengganas Israel terus menangguhkan, mengelak dan membuang masa tanpa menghiraukan gesaan terhadap genjatan senjata malah mengeluarkan kenyataan palsu.

Demikian menurut Naib Yang Dipertua BERJASA Kapar, Ustaz Mohd Fathan Hussin yang menjelaskan Israel menolak dan menangguhkan pembebasan 50 wanita dan kanak-kanak, serta menolak gesaan genjatan senjata sebagai tukaran melepaskan tawanan.

Beliau merujuk kenyataan anggota Biro Politik Hamas, Izzat Al-Reshq yang menegaskan Israel juga enggan membawa masuk bantuan kemanusiaan ke Gaza dengan jaminan keselamatan dalam pelaksanaan tuntutan-tuntutan tersebut.

“Rejim pengganas Zionis tidak serius bagi mencapai persetujuan malah menunda-nunda supaya lebih banyak masa untuk melakukan bedilan dan kemusnahan terhadap rakyat awam,” ujarnya.

Perang Palestin-Israel memasuki hari ke-40, dengan lebih 11,000 korban yang terdiri dari penduduk Gaza termasuk wanita dan kanak-kanak.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

“Generasi sekarang memerlukan pelukan tarbiyah ” – Umi Kalsom

Next Post

Ayuh Jayakan Kempen 1 Juta Tandatangan Solidariti Pembebasan Palestin

Related Posts