Bersikap Kritis Dengan Budaya Barat – Datin Asmahan Zaidon

DATIN ASMAHAN ZAIDON

Bangi – Rakyat Malaysia amnya dan umat Islam khususnya haruslah bersikap kritis dalam mendepani nilai-nilai hidup yang datang dari Barat.

Tapislah mana yang baik dan mana yang buruk. Bukannya menjadi pak turut semata-mata.

Orang Barat sekarang ini sudah berada jauh di hadapan kita dalam bidang ilmu, sains dan teknologi.

Banyak kebaikan yang boleh kita ambil dari masyarakat Barat seperti budaya rajin membaca, menepati masa, mengambil berat kesihatan diri dan keluarga dan lain-lain.

Mengapakah kita tidak bersungguh-sungguh untuk mencontohi kebaikan-kebaikan mereka yang banyak ini?

Sebaliknya, budaya seksual mereka yang songsang dan diwarwarkan melalui saluran media mereka dan yang sudah pasti membawa mudharat yang besar – ini pula yang nak diikuti oleh masyarakat kita dan nilai-nilai ini pula yang nak diperjuangkan.

Orang Barat adalah manusia yang sudah “menolak” Tuhan dari kehidupan mereka. Mengikut kata-kata seorang ahli falsafah Perancis, Jean-Paul Sartre, “even if God existed, it will still be necessary to reject Him, since the idea of God negates our freedom”. (Karen Armstrong, History of God, 1993)

Masyarakat Malaysia secara umumnya adalah masyarakat yang masih percaya kepada Tuhan. Lihatlah di sekeliling kita berapa banyak rumah ibadah yang dibangunkan untuk keperluan masyarakat yang beragama.

Umat Islam pula adalah masyarakat yang sudah dibekali dengan petunjuk kehidupan yang lengkap dan sempurna. Nabi Muhammad saw adalah sebaik-baik pembimbing dan contoh ikutan.

Ambillah yang bermanfaat dan buanglah yang memudharatkan.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post
Ketua Wanita BERJASA, Dr Fadilah

Festival Fesyen Melbourne Bersikap Biadab – Dr Fadilah

Next Post
Setiausaha Agung BERJASA, Zulkifli Yahya

Sampai bila lantikan politik dalam GLC akan berakhir? – zulkifli Yahya

Related Posts