Pengislaman Anak Loh Sah Kerana Dibuat Oleh Bapanya: BERJASA – Kaslawati Kassim

Kaslawati Kassim Wanita BERJASA

Bangi – Tidak sewajarnya mana-mana pihak mempertikaikan keislaman ketiga-tiga anak Loh Siew Hong yang dilihat sah di bawah undang-undang negeri Perlis.

Setiausaha Wanita BERJASA, Ustazah Kaslawati Kassim mendakwa, di sebalik kronologi kisah anak-anak Loh, jelas ada agenda dari puak yang tidak bertanggungjawab untuk membenci Islam.

Tanpa menyebut mana-mana pihak, beliau mendakwa, mereka begitu lantang membuat provokasi melampau, menipu, memfitnah dan menyelewengkan fakta serta kebenaran.

Dakwanya, pihak itu yang mencanangkan kononnya anak-anak tersebut diculik dan dipaksa memeluk agama Islam sedangkan fakta sebenarnya amat bercanggah dengan kenyataan mereka.

Lebih dikesalkan katanya, mereka dengan berani memberi usul untuk mencabar Enakmen Agama Islam Perlis yang membenarkan ibu atau bapa mengislamkan anak-anak di bawah umur.

“Dalam kes ini, mereka juga mula dan cuba mengeluarkan pandangan dan desakan supaya penukaran agama tiga anak ini dibatalkan.

“Walhal Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri Perlis sejak 2006 meluluskan pindaan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Perlis.

“Melalui pindaan ini perkataan ibu bapa berjaya ditukarkan kepada ibu atau bapa, iaitu membawa maksud membenarkan hanya seorang daripada ibu atau bapa mengislamkan anak mereka,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Justeru, beliau menegaskan, pengislaman ketiga-tiga anak Loh sah kerana dibuat sendiri oleh bapa mereka.

“Oleh itu, apakah tujuan sebenar segala penipuan, tuduhan, fitnah, desakan dan kenyataan ini?

“Justeru, kita ambillah pengajaran dari apa yang berlaku,” katanya.

Selain itu, Ustazah Kaslawati meluahkan rasa hairan dengan tindakan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) yang beria-ria mengulas mengenai persetujuan kedua-dua ibu bapa dalam menentukan agama anak.

“Bukankah pengislaman anak-anak Puan Loh ini sah?

“Mengapa pihak SUHAKAM turut sama mempertikaikan lagi keislaman anak-anak ini?

“Bukankah semua umat Islam perlu bersatu mempertahankan akidah anak-anak ini bukan mempertikai kesahihannya?” soalnya.

Oleh yang demikian, beliau menggesa rakyat menolak parti dan pemimpin membawa kepada ancaman terhadap agama dan negara terutama dalam pilihan raya nanti.

“Bagi pihak SUHAKAM ini pula, jika tidak mampu menjadi penjaga kepada agama malah menjadi lidah pembenci Islam adalah sangat wajar dibubarkan sahaja,” katanya.

Sumber – Ismaweb

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post
Ketua Pemuda BERJASA Fahmi Bazlan

BERJASA Sokong Kelab Shah Alam Selangor Sekat Jual Alkohol – Fahmi Bazlan

Next Post
Azliza Rajiain Ketua Pemudi BERJASA

Mohon Ahli Politik Bersuara Tentang Isu Akidah 3 Remaja Mualaf – Azliza Rajiain

Related Posts